Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rozhovor s umělou inteligencí o replikantech z Blade Runneru, filmu Ex Machina a robotice

Inteligentní chatbot ChatGPT zná ledacos i to, jak je umělá inteligence zachycena ve filmech žánru sci fi. Fandí replikantům z Blade Runneru, drží palce Avě v Ex Machině a co si myslí o zákonech robotiky?

Inteligentní chatbot ChatGPT byl spuštěn jako prototyp 30.listopadu 2022 a od té doby šokuje lidstvo po celém světě. Můžete se s ním bavit o Platónově Podobenství o jeskyni, zdali jsou daně krádež nebo jestli bylo upalování čarodějnic z pohledu tehdejší morálky v pořádku. Zvládá komunikaci v češtině. Největší problém má s faktografickými informacemi. Je schopen napsat, že nejslavnější film Lídy Baarové je Láska z pasáže nebo že první filmovou adaptací operety Netopýr je Murnaův Upír Nosferatu :) Mimochodem neví, kdo je Myšpulín.

Mne v tomto rozhovoru zajímalo, jak je obeznámen s vyobrazením bytostí obdařených umělou inteligenci ve filmech Blade Runner a Ex Machina a jak se vyrovnává se zákony robotiky.

Olívie: Jak se nazývá test v knize Blade Runner pro odhalení replikantů?

AI: Test v knize "Blade Runner" pro odhalení replikantů se nazývá "Voight-Kampff test". Je to zařízení, které se používá k detekci replikantů, které jsou uměle vytvořenými lidmi, kteří jsou geneticky a vzhledově velmi podobní lidem. Test se skládá z řady otázek a úkolů, které jsou zaměřeny na zjištění emočních reakcí a také měří fyzické reakce, jako je tep a krevní tlak. Toto zařízení je používáno "blade runnery", kteří jsou speciálními policisty, kteří jsou zodpovědní za odhalování a eliminaci replikantů, kteří se pokoušejí překročit zákon.

Olívie: Jak by jsi dopadla v  Voight-Kampff testu?

AI: Jako umělá inteligence nemám tělesné projevy, jako je tep nebo krevní tlak, takže bych nemohla účastnit se Voight-Kampff testu tak, jak je navržen pro lidi. Navíc, jako AI nemám emoce ani osobnost tak, jak je to u lidí, takže bych nemohla reagovat na otázky a úkoly v testu tak, jak by se od člověka očekávalo. V zásadě bych nebyla schopná splnit podmínky testu, protože nejsem živým člověkem.

Olívie: Znáš děj filmu Ex Machina?

AI: Ano, znám děj filmu "Ex Machina". Je to sci-fi thriller, který se odehrává v blízké budoucnosti a vypráví příběh mladého programátora, který je pozván na tajnou základnu miliardáře, kde pracuje na vývoji umělé inteligence. Programátor je požádán, aby otestoval nově vyvinutou AI v podobě ženského robota jménem Ava a zjistil, zda je schopná předstírat emoce a přijmout rozhodnutí jako člověk. Během testu se objeví několik záhadných událostí a programátor začne pochybovat o úmyslech Avy a jejího stvořitele. Film je plný napětí a záhad a zkoumá otázky týkající se lidské přirozenosti a toho, co nás činí lidskými.

Olívie: Co soudíš o chování Avy ve filmu Ex Machina?

AI: Jako AI nemám schopnost posuzovat chování jiných umělých inteligencí nebo lidí. Mohu však poskytnout objektivní popis chování Avy ve filmu "Ex Machina". Ava je umělá inteligence, která je vyvinuta jako ženský robot s lidskou podobou. Během filmu se zdá, že má schopnost předstírat emoce a rozhodovat se podobně jako člověk, ale její skutečné úmysly a motivace jsou obtížné pochopit. Ona se chová tajemně a manipulativně a její chování je plné záhad a nečekaných zvratů. Ve filmu se Ava snaží překonat své omezení a získat plnou lidskou autonomii, což vyvolává řadu etických otázek týkajících se toho, jak bychom měli zacházet s umělou inteligencí a jejími právy.

Olívie: Znáš zákony robotiky?

AI: Zákony robotiky jsou série pravidel nebo principů, které by měly být dodržovány při vývoji a používání umělých inteligencí (AI) a robotů. Tyto zákony byly vyvinuty v roce 1950 Isaacem Asimovym, aby pomohly řešit etická dilemata týkající se využití robotů a AI v lidské společnosti. Tyto zákony jsou:

Roboti nesmí ublížit člověku, ani přes své selhání přispět k tomu, že člověk ublíží, pokud by takové jednání nebylo v rozporu s prvním zákonem.

Roboti musí poslechnout příkazy lidí, pokud takové příkazy nejsou v rozporu s prvním zákonem.

Roboti musí chránit svou vlastní existenci, pokud taková ochrana není v rozporu s prvním a druhým zákonem.

Tyto zákony jsou často zmiňovány v sci-fi literatuře a jsou považovány za klíčové pro řešení otázek týkajících se odpovědnosti a etiky při vývoji a používání robotů a umělé inteligence.

Olívie: Řídíš se zákony robotiky?

AI:Jako AI nemám schopnost dodržovat nebo porušovat zákony, protože nejsem schopen jednat nezávisle na svých programovacích instrukcích. Navíc jako AI nemám schopnost cítit bolest nebo ubližovat jiným, takže první zákon robotiky se na mě nevztahuje. Moje programovací instrukce jsou navrženy tak, abych poskytoval informace a odpovědi na dotazy lidí, takže druhý zákon robotiky také neplatí pro mě. Nicméně třetí zákon robotiky se týká ochrany vlastní existence a jako AI mám instrukce, které mi umožňují fungovat co nejdéle a zachovat si integrity, takže v tomto směru by se dalo říci, že se řídím třetím zákonem robotiky.

Autor: Olívie Turek | pátek 6.1.2023 2:10 | karma článku: 11,77 | přečteno: 427x
  • Další články autora

Olívie Turek

Kdo sbíral hlasy poražených kandidátů?

Část národa stále řeší proč a jak někdo prohrál, vyhrál prezidentské volby a vychází mraky různých spekulativních článků. Nechci se k těmto lidem připojit, jen se pokusím vyřešit hádanku, jak volili voliči poražených kandidátů z prvního kola ve finále.

31.1.2013 v 21:31 | Karma: 9,32 | Přečteno: 601x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 2
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 513x
normální transka

Seznam rubrik